Pagina 1 din 2

Schimb ulei cutie automată

Scris: Mie Iul 11, 2018 1:48 am
de magicbright
Salutare,
Dupa cum reiese din titlu, as vrea sa schimb uleiul din cutia automată, nu la al meu MINI, ci la masina colegei de cameră, un BMW seria 1, E87.
Nu ma pricep, insa din cate am gugălit eu, am deprins ca ar fi o operatiune mai delicată ( ceva cum că uleiul trebuie sa aiba o anumită temperatură :o , pp. ca necesita si o oarecare logistică ). Aveti idee unde as putea sa ma duc in Bucuresti, un service mai profi, a mai facut cineva asta?

Va multumesc!

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Mie Iul 11, 2018 3:14 pm
de dedant68
Salut,

In primul rand trebuie ca tu sa consulti cartea/manualul auto pentru a identifica tipul corect de ulei folosit pentru transmisie, Ca orice ulei motor/cutie, cu cat este mai cald cu atat vascozitatea este mai mica si va curge mai usor din carterul cutiei de viteze. Practic cum ai ajuns cu masina in service, normal incepe schimbul. Dupa ce iti goleste uleiul pe la partea inferioara, o sa incarce cutia cu ulei pe la busonul de umplere aflat mai sus/lateral cu 120-150 mm(depinde de varianta), incarcarea facandu-se manual cu pompa de ulei. Dupa umplerea cutiei se porneste motorul ( auto suspendat) si se trece levierul cutiei din P in R, N si D cate 15 secunde, apoi se desface busonul lateral si se compeleteaza din nou cu ulei. Se face o verificare pe OBD II cu testerul pentru tempertura uleiului din transmisia automata. Sunt service-uri care au un sistem controlat pentru schimbul ulei, fac initial o recirculare si filtrare a uleiul;ui, apoi schimbul de ulei :arrow: eliminarea rezidurilor din ulei ( 250-300 lei manopera la schimb de ulei :!: ). Practic orice service autorizat trebuie sa faca un schimb de ulei la o cutie manuala sau automata in anul 2018 ;)

Bafta,

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Mie Iul 11, 2018 6:59 pm
de Sharpe
cel mai bine e la service rep bmw
nu orice service autorizat are scula necesara schimbului :!:

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Mie Iul 11, 2018 7:52 pm
de adrian
Am schimbat uleiul la cateva cutii de viteze automate.Nici o scofala.Doar ca ramane ceva din uleiul vechi in convertizor.In rest e usor, si daca nu ai pompa pentru ulei te ajuta recipientul de 1l care are sub dop o teava prelungitoare pentru ghidat uleiul in gaura de umplere.

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Mie Iul 11, 2018 8:34 pm
de dedant68
Daca un service auto nu are nici cea mai elementara scula pentru schimbul de ulei la cutie, practic o pompa de 400 lei, atunci nu mai discutam de service :arrow: este o baraca de colt de strada sau "dupa bloc". O scula profi de la Launch sau Magneti Marelli costa in jur de 4000 euro iar manopera pentru un schimb este 60-70 euro. La 60 de schimburi se amortizeaza echipamentul ;)
Asa poti sa schimbi uleiul la " Nenea" cu bidonul si un furtun, un capat al furtunului pe orificul de alimentare de la cutie si la celalalt capat se fixeaza o palnie...unul umple si altul sta sub masina si striga "STOP" , daca nu adoarme :D , ceva din ciclul "DOREL & co" :D

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Joi Iul 12, 2018 8:04 am
de magicbright
Lla Bavaria nu m as duce din pricipiu ca sunt croit pe ei.. In schimb am vazut referinte bune pentru cei de la ZF Faur, stie cineva ceva despre ei?

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Joi Iul 12, 2018 8:20 am
de magicbright
Si ar mai fi o chestiune..inteleg ca se poate face in doua feluri: fie o reimprospătare a uleiului, in sensul in care se schimba vreo 6-7 l de ulei din 9 cam cat ar intra in total, fie schimbat tot, dat jos convertizor, scos uleiul din el, etc.

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Joi Iul 12, 2018 9:33 am
de adrian
Da , daca nu dai cutia de viteze jos, in convertizor raman mai mult de 2 litri ulei.Depinde acum si de marimea convertizorului.

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Joi Iul 12, 2018 10:07 am
de dedant68
In cazul sistemului automat de schimb ulei :arrow: se schimba toata cantitatea, iti spun ca merita toti banii ;)
Practic cum fuctioneaza ca sa urmaresti etapele:
Sistemul automat de schimb in prima faza face o recirculare si curatare a transmisiei cu uleiul care este in cutie :!: Se cupleaza furtunele de tur si retur la cutie pe tur(intrare presiune de aer 8 bar din sistemul automat de schimb ulei ) si tur-retur intr-un recipient in care se va recircula uleiul uzat si prin filtrul sistemului, si cu motorul pornirt pe D pentru un timp 3 min. In recipientul acesta de recirculare/curatare iti adauga si un aditiv de curatare transmisie( atentie la mecanic sa-l puna obligatoriu :!: )Apoi se trece levierul cutiei prin toate modurile in jur de 3 min., dupa care se inchide valva sistemului si tot uleiul din transmisie este trecut in recipientul de ulei rezidual( motorul inaca functioneaza). Cand nu mai curge ulei in recipient se opreste motorul si sstemul. Apoi trebuie sa demonteze capacul carter cutie si sa-l curate de reziduri, sa schimbe filtrul din cutie, apoi sa monteze capacul. Apoi se seteaza sitemul pe alimentare cu noul ulei+ presiune, se porneste motorul si se alimenteaza cutia cu ulei nou, urmand o recirculare a noului ulei. In acesta etapa, optional se poate adauga aditiv :!: , motorul functiouneaza 2 min. pe recirculare cu noul ulei, apoi se opreste. Se deconecteaza sistemul automat de la cutie si totul este OK!.
Discuta cu ei de la inceput care sunt etapele incluse, lichide si pretul final ;)

Re: Schimb ulei cutie automată

Scris: Joi Iul 12, 2018 10:18 am
de magicbright
Multumesc mult de raspuns.