Dupa aproape doi ani si jumatate de cand sunt proprietar de MINI am zis sa intru si eu in comunitatea aceasta frumoasa si, acum, mult mai dezvoltata fata de momentul cand am decis eu sa-mi cumpar masina

Inainte de orice, pentru cine n-are rabdare sa citeasca tot, vreau sa stiti doua lucruri de la mine despre MINI:
1. E cea mai distractiva masina cu tractiune fata pe care o poti conduce pe Terra.
2. Are multe hibe de proiectare, e foarte stricacioasa si piesele/reparatiile sunt relativ scumpe (mai ales raportat la valoarea masinii).
Pe scurt, eu sunt Adrian Mitrea, 30 de ani. Unii dintre voi ma stiti de la unele evenimente MINI, altii m-ati ajutat deja cu o vorba buna si cu piese. Ii salut in mod special pe Razvan si pe Tibi (nu stiu exact ce nick au pe forum).
Sunt jurnalist auto din 2007 incoace. Am scris la inceput pentru agentiile de presa NewsIn si MEDIAFAX, in 2009 am inceput cu un prieten revista auto online 0-100.ro, iar in 2014 am pornit enciclopedia auto ThrottleChannel.com.
Iata si prezentarea masinii mele: http://throttlechannel.com/mini-cooper-2002
Alte modele MINI conduse si filmate: http://throttlechannel.com/tag/mini
De cand ma stiu mi-au placut masinile, iar povestea mea cu MINI a inceput la volanul unui MINI Cooper S Clubman M/T6 in 2007: albastru, dungi albe pe capota, putini kilometri, masina de test drive de la importator (BMW Group Romania). A fost primul automobil pe care l-am avut acasa, peste noapte, de la un importator. L-am condus timp de trei zile, vreo 600 km. Atunci a fost momentul cand mi-am spus: “Imi voi cumpara candva o masina ca asta!”.
Evident, nu mi-a placut atunci Clubman pentru cum arata, ci pentru modul in care merge. Si culmea, merge mai bine decat varianta hatchback pentru ca are ampatament un pic mai lung si se aseaza un pic mai bine pe drum. Ce mi-a placut enorm la MINI a fost modul in care se conduce si cum suna motorul. Chiar daca de atunci am depasit pragul de 400 de masini diferite conduse, inca raman la parerea ca MINI este cea mai distractiva masina cu tractiune fata pe care o poti conduce in aceasta viata.
La acea vreme aveam un Opel Astra Classic II (adica Astra G fabricata in Polonia).
In 2013 am decis sa vand Opel-ul. A fost si este o masina buna, dar devenise foarte "stearsa" si avea niste probleme care ma scoteau din minti: flansele amortizoarelor fata schimbate anual, la fiecare revizie, variatii de ralanti mai ales cu A/C pornit si chiar oprirea motorului din senin, ca urmare a turatiei foarte variabile de ralanti (1.700 rpm – 600 rpm – 1.500 rpm – 0 rpm...). Abia dupa ce mi-am luat MINI am inteles ce inseamna sa ai cu adevarat probleme cu masina si cat de buna era, totusi, Astra...

Dar in 2013 nu stiam asta si mi-am spus ca daca tot merg intr-o masina de 4.000 Euro, macar sa fie una care se conduce mai bine si arata mai bine. Am vandut Opel-ul cu 3.600 E si m-am ambitionat sa-mi cumpar o masina de aceeasi valoare.
Am oscilat intre BMW Z3 si MINI, iar orice as fi ales decizia era sa merg in Germania si sa mi-o aduc singur, sa o aleg cu mana mea. Nu voiam sa cumpar nimic de la samsari.
BMW Z3 n-am gasit in stare prea buna, am citit pe forumuri ca au tot felul de probleme si ca sunt foarte puturoase motorizarile 1.8i si 1.9i, iar 2.0i depasea cu mult bugetul. In plus, nici nu prea gaseam cu A/C si am zis ca e prea de tot. Acela a fost momentul in care am mers pe MINI.
Pe Astra aveam dotari decente: 4 airbag-uri, climatizare automata, geamuri electrice, alarma. Am stiut din prima ca vreau un Cooper. One e prea lenes, iar Cooper S sunt alergate, riscul de defectiune e prea mare, iar consumul de carburant ar fi fost si el o problema.
Am vrut de la MINI-ul meu Cooper (doar) 5 lucruri: 1) sa aiba climatizare automata; 2) sa aiba radio CD original; 3) sa aiba pana in 175.000 km; 4) sa coste mai putin de 4.500 E (strict achizitia); 5) sa nu fie vandut de vreun samsar din Germania, ci de vreun dealer oficial sau persoana privata.
Timp de doua luni am cautat MINI-uri pe mobile.de si cu greu am gasit ceva care sa corespunda celor cinci criterii. In cele din urma am facut o lista cu 10 de masini care-mi plac, iar una dintre ele arata si foarte bine, avea si cel mai mic pret, proprietar privat si era intr-un oras foarte accesibil din punctul de vedere al transportului pana acolo: Munchen. In plus, avea si tapiterie din piele si scaune incalzite – lucruri pe care nu mi le doream neaparat, dar m-am bucurat ca erau in echiparea masinii

L-am rugat atunci pe un prieten stabilit in Munchen sa vada masina pentru mine, sa vorbeasca cu proprietarul si sa-mi zica parerea lui sincera: merita sa bat drumul sau nu? Pe prietenul de la Munchen nu-l vazusem decat o data in viata. E cititor de 0-100.ro si asa ne-am cunoscut. Omul mi-a zis ca la 4.000 E, cat cere vanzatorul, masina pare in regula. Se vede ca e veche, asa si pe dincolo, dar pare in regula.
Am reusit sa negociez la 3.900 E pretul prin WhatsApp cu vanzatorul, Michael, un student neamt de 23 de ani – al treilea proprietar al masinii. Neamtul e neamt si a lasat doar 100 E. Chiar si asa, era singurul MINI care corespundea criteriilor mele. Si avea 153.000 km (nu putin, dar nici foarte mult).
In acele zile intamplarea facea sa merg la Bratislava, la testele internationale cu noul Nissan Note. Dupa ce am condus Note, in loc sa ma urc in avion sa vin la Bucuresti, mi-am cumparat un bilet de autocar pana la Munchen (5 ore), ruta directa.
Ajuns in Munchen, m-am intalnit cu Michael si a aparut si prima problema. Masina avea TUV-ul expirat si a picat testul pentru ca avea esapamentul gaurit. Asta a facut ca masina sa stea imobilizata inca o zi la service pentru reparatia esapamentului, iar sederea mea sa fie mai lunga in Munchen cu o zi. Am avut noroc ca am putut sa stau la prietenul meu cititor de 0-100.ro.
Ziua urmatoare am vazut masina. Era exact ca in poze, rosie si frumoasa

Cum am iesit pe autostrada am avut sentimentul ca am luat teapa...


Am mers cuminte, cu maximum 120 km, si fara sa fortez. O depanare in Germania sau Austria ar fi costat cat masina si aveam de gand sa vin cu ea in siguranta pana in fata blocului, in Bucuresti.
Im inmatriculat-o, am aspirat interiorul si am inceput sa ma documentez despre probleme. Am inceput sa bag bani in ea ca sa o fac pe cat posibil la fel de buna ca atunci cand a iesit din fabrica. Inca n-am terminat si nu cred ca voi termina vreodata. Folosesc expresia “bag bani” pentru ca termenul “investit” este antagonic automobilului in general, exceptand masinile de colectie foarte valoroase.
REPARATII
Cheia. Am inlocuit carcasa cheii de pornire cu inchidere centralizata. Carcasa noua si tocilaria au costat 100 lei. Carcasa veche a cheii era gaurita si arata ca scoasa din gunoi.
Bateria. Niste binevoitori mi-au furat bateria chiar in parcarea unui mall. Asa ca am pus baterie noua. Bine ca n-au furat altceva, ca puteau sa ia oglinzile, iar peste o saptamana sa cedeze si bateria. Nu stiu de cati ani o fi fost pe masina.
Pompa de servodirectie. Documentandu-ma am aflat ca pompa de servo ZF da rateuri, in principal din cauza faptului ca modelele One si Cooper nu sunt prevazute cu ventilator care sa o raceasca. Am cumparat pompa de sevo noua, TRW, dand pompa veche la schimb si 1.350 lei pentru piesa noua. Am pus ulei Pentosine CHF 11S si am montat chiar si ventilaroul pe care masina nu-l avea prin constructie. Loc si suruburi pentru el erau sub masina, asa ca l-am luat de la dezmembrari cu 100 lei si un electrician priceput mi-a tras instalatie electrica pentru el.
Ax volan si cruci cardanice volan. Din cauza mersului fara servodirectie pe care l-am practicat eu, dar si cei de dinaintea mea, volanul capatase un mic joc. Initial am crezut ca e de la crucile cardanice. Am vrut sa le cumpar noi, dar nu se mai produceau la acel moment, asa ca am luat din dezmembrari. Le-am schimbat degeaba pentru ca problema era bucata din habitaclu, axul superior al volanului care se schimba cu tot cu cadrul acestuia. Am luat atat axul cu cruci cardanice, cat si axul cu cadru, ambele din dezmembrari. Le-am inlocuit, totul e perfect.
Flanse amortizoare fata. La scurt timp dupa import, la virare se auzeau niste troznituri groaznice in partea stanga. Stiam de la Opel ca asa fac flansele cu rulmentii stricati. Pentru modelele MINI hatch produse pana in luna mai 2002 exista un tip de flanse care nu se mai gasesc decat originale. 450 lei bucata, le-am schimbat pe amandoua. Rulmentul celei de pe stanga nu mai avea decat doua bile si freca fier pe fier. Cea din dreapta era ruginita, dar perfect functionala. Le-am schimbat in 2013, iar in 2015 am schimbat si flansele pe spate, ca mi se parea suspensia usor galagioasa si voiam si aici flanse noi (mai ales ca sunt foarte ieftine si usor de inlocuit).
Jantele reconditionate si anvelope noi. Am cumparat masina cu un rand de jante si anvelope pentru vara si un rand de jante si anvelope pentru iarna. Am reconditionat profesional (sablare + vopsire electrostatica) toate cele 8 jante. Cele de iarna au primit anvelope noi Riken Snowtime 195/55 R 16 (DOT 2014), iar cele de vara au primit anvelope noi Goodyear EfficientGrip Performance 195/55 R 16 (DOT 2015). Am renuntat la runflat din cauza preturilor foarte ridicate (in principal, dar si pentru ca imi doream o rulare mai silentioasa si mai confortabila).
Ambreiaj. Am schimbat si ambreiajul, dupa ce rulmentul de la placa de presiune s-a spart si m-a lasat in drum. Am pus un kit Valeo (disc ambreiaj, rulment si placa de presiune).
Buson circuit racire. Acest buson de 32 de lei mi-a dat mari batai de cap. Din cauza garniturii sale vechi si fisurate se evapora pe acolo lichid de racire si ramaneau segmente ale instalatiei fara lichid. Din acest motiv motorul se supraincalzea si electroventilatorul nu declansa corect. Am aflat de unde e problema dupa ce am fimat clipul de mai sus pentru ThrottleChannel.com si forja a facut sa creasca presiunea in instalatie si sa sara de tot garnitura de la buson. Initial am crezut ca am ars si garnitura de chiulasa, dar am avut mare noroc si totul e ok.
Rezistor electroventilator. In vara lui 2015 am avut probleme cu racirea atat din cauza busonului, cat si din cauza unui rezistor intrerupt, plus lipituri oxidate si aproape rupte/dezlipite la niste fire de la electroventilator. Manopera e foarte complicata pentru ca trebuie demontat tot botul masinii.
Esapament. Dupa ce carpeala nemteasca de la esapament a tinut pana in vara lui 2015, am decis ca e timpul pentru un esapament nou. Am pus Bosal si ornament nou, original, in total vreo 1.200 lei.
Cutia de viteze. Am decis sa repar vibratia la accelerare si fluieratul treptei a 5-a. A fost nevoie sa inlocuiesc si pinionul pentru marsarier. Deoarece reparatia a presupus si inlocuirea altor repere in afara de cele din kitul pentru reconditionat transmisia, a fost nevoie de mai multa munca si cheltuiala mai mare. In total vreo 4.500 lei reconditionarea transmisiei, iar de vibratia la accelerare tot n-am scapat de tot. Cred ca trebuie reconditionate planetarele si schimbate tampoanele de la motor.
Radiator. Radiatorul pentru lichid de racire curgea putin de cand am cumparat masina. Am pus lichid de etanseizare Yacco si si-a facut treaba circa un an, dar acum, in toamna lui 2015 am inlocuit radiatorul pentru ca ajunsese sa piarda 0,5 litri/24h. Noul radiator a costat 500 lei si a presupus aceeasi manopera complicata ca la rezistor/electroventilator, adica demontarea completa a botului masinii.
Timoneria. Un cablu de la timonerie a cedat. Este o problema cunoscuta la MINI si e generata de proiectarea defectuoasa. Urmeaza inlocuirea ambelor cabluri.
Cam atat deocamdata. Ma bucur sa va cunosc si sa ma alatur voua!
